RECEPT MAROKAANSE TAJINE VAN LAMSVLEES MET PEER
Vlees gerecht uit Marokko voor 4 personen
Ingredienten
- 600 gr uien, geschild en in plakken gesneden
- 600 gr lamsvlees, in flinke dobbelstenen
- 2 rijpe handperen, geschild, klokhuis eruit en in stukken van +/- 3 cm
- 50 gr rozijnen, gewassen
- 50 gr gepelde amandelen (zakje baukje)
- 1 eetl olijfolie
- 1 theel komijn
- 1 theel ketoembar (gemalen koriander)
- 1 theel gemberpoeder
- 1 theel kaneel
- 1 theel zwarte peper
- zout naar smaak
Bereiding
Doe de deksel op de pan en laat zachtjes 1,5-2 uur sudderen
Voeg dan de stukken peer, de rozijnen en de amandelen toe. Laat even 5 minuten doorkoken.
Lekker met rijst, burghul of couscous en wat sla.
Burghul koken op een lekkere manier.
Burghul is gebroken, voorgekookte tarwe.Het lijkt een beetje op couscous, maar is wat grover. Het wordt veel gegeten in landen aan de oostzijde van de middellandse zee. Het is te koop bij Turkse winkels en bij natuurvoedingswinkels. Soms hebben supermarkten het ook. De benaming wil nog wel eens wisselen: bulgur, boergoel, het hangt er maar vanaf of je het op z’n Libanees of Egyptisch uitspreekt.
Het is neutraal van smaak, met een beetje bite en past daardoor bij heel veel. Ik vind het zo het lekkerst klaargemaakt:
4 personen:
250 gr burghul
1 ui, geschild en gesnipperd
1 eetl olie
2 theel bouillonpoeder (ik neem daar groentebouillonpoeder voor)
4 dl water
Verhit de olie in een kookpan. Bak de uisnippers, af en toe roerend, een paar minuten tot ze zacht zijn. Doe dan de burghul erbij in de pan, zet het vuur hoog en roer goed. De korrels moeten licht bakken, en lekker ruiken. Doe dat een minuut of 2-3. Giet dan het water erbij (pas op, door de hitte ontstaat meteen stoom, dus hou je hand niet boven de pan). Doe de bouillonpoeder erbij (zout en peper kan ook), deksel op de pan, en op een heel zacht pitje een kwartiertje laten wellen.