RECEPT WITLOF MET HAM EN KAASSAUS

Serveer dit gerecht met gebakken aardappels met champignons, spekjes en lente-uien (zie foto)

Groente gerecht uit Belgie voor 4 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen.

Ingredienten

Foto: Witlof met ham en kaassaus
  • 1 kg witlof (of 6 stronken)
  • 200 gram gekookte ham in dunne plakken, de vetrand verwijderd
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 2 dl melk
  • 2 tl mosterd
  • 1 el droge witte wijn
  • 250 gram geraspte extra belegen kaas
  • 1 eierdooier
  • witte peper en zout
  • nootmuskaat

Bereiding

Breng een grote pan met water en zout aan de kook. Leg de gewassen, hele stronken witlof in het kokende water en kook ze 12 minuten. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken in een vergiet. Bewaar 2 dl van het kookvocht.
Smelt de boter in een sauspan en voeg de bloem toe. Fruit de bloem op niet te hoog vuur 2 minuten, ondertussen voortdurend roerend met een garde. Giet dan de helft van het bewaarde kookvocht erbij en laat dit inkoken tot de saus dikker wordt. Blijf voortdurend roeren. Giet de helft van de melk erbij, laat even inkoken en giet dan het resterende kookvocht, de witte wijn en resterende melk erbij. Laat de saus op een laag pitje 5 minuten sudderen. Roer er driekwart van de kaas door en de mosterd en blijf roeren tot er een gladde en dikke saus ontstaat. Roer er van het vuur af de eierdooier door en maak op smaak af met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwijder de voet van de stronken witlof, snijd ze in de lengte doormidden en wikkel de plakken ham eromheen. Leg ze in een grote ovenschaal en strooi er wat peper over. Roer de kaassaus nog een keer door en giet die eroverheen. Strooi de resterende kaas en wat nootmuskaat over het geheel en zet de schotel in de oven.
Laat 20 minuten bakken op 180 graden en verhoog dan de temperatuur naar 200 graden. Laat nog 10 minuten bakken of tot de kaassaus een bruin korstje heeft gekregen.

Recept 120 keer bezocht en 116 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 8,3 obv 9 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie ja hum ik maak het ook klaar zonder mostert en wijn en dan die vocht ik maak gewoon een bechamelsaus en daar kaas bij met peper en muskaat en das echt leker en die voch inderdaat eerst goed laten uit leken maar je kan in de oven schotel ook een stuk keuken rol legen en daar boven op zilver papier met gaatjes dat trekt ook vocht op dus dan heb je geen water saus ofwel maak u saus iets diker

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Snijd de witlof na het koken over de lengte doormidden; zo lukt het uitlekken beter.
Tip: toevoegen van mosterdzaadjes aan de saus, decoratief en lekker.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie kende het recept ook al, was alleen even of zoek naar de oeventijd! Maar mijn tip is nog, om de witlof goed uit te laten lekken in een vergiet en daarna in een schone theedoek, naduwen/deppen. Dan heb je het minste last van overtollig vocht!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Dit was een heerlijk recept, echt de moeite van maken waard .

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Een 10!
heb de witlof goed laten uitlekken en het was echt HEERLIJK, beter dan mijn moeder het maakt!
ga het zeker vaker maken.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie als je de witlof stoomt , blijft je gerecht droog

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Kende het recept al van m'n moeder, maar dan zonder ei en mosterd en met parmezaanse kaas i.p.v. verse kaas. Vond ik altijd sssuperlekkerrrrr!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Ik vergat het gerecht een cijfer te geven.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Heerlijk recept. Ik heb het zonder de witte wijn gemaakt en dat was ook erg lekker. Ik ga het zeker vaker maken. Inderdaad vochtig ook al had ik de witlof uren laten uitlekken. Schijnt dat je ze met de blaadjes naar beneden moet leggen wat een beetje moeilijk is als het een groot vergiet is. Ik gebruikte grove mosterd en dat ziet er leuk uit in de saus. Recept is een aanbeveling.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Ik vond het geheel iets te vochtig, ik denk dat de stronken witlof echt goed moeten uitlekken, maar verder...een heerlijk recept toch een 8!

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie et is super heerlijk;)

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Ik heb een keer hetzelfde recept gelezen maar daarbij zat in ongelijke stukken gesneden rookworst door de saus heen. Heel appart en erg lekker..

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Ben niet zo'n onwijze fan van witlof, maar heb hier heerlijk van gegeten. Dit gaan we zeker nog een keer eten!