RECEPT VOL AU VENT

Lekker in zo'n ouderwets eetbaar bakje met kippenvlees en kalfsgehakt. Ook lekker met frietjes!

Gevogelte gerecht uit Belgie voor 4 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen, kinderen of met kinderen te maken.

Ingredienten

Foto: Vol au vent
  • Voor de kip:
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 stengel prei
  • 1 soepkip
  • 2 laurierblad
  • 1,5 l water
  • Voor de gehaktballetjes:
  • 300 gr kalfsgehakt of (gevogelte)
  • 1 eetlepel paneermeel of verse broodkruim
  • Zout en peper
  • Selderijzout (optioneel)
  • 250 gr champignons
  • Voor de saus:
  • 100 gr boter of margarine
  • 100 gr bloem
  • 1 l kippenbouillon
  • 150 ml room
  • 2 eetlepels madeira of sherry
  • Sap van een 1/2 citroen
  • Vidékoekjes
  • Peterselie of tuinkers

Bereiding

- Kook de kip gaar met de laurierbladeren.

- Haal het wit vlees van de gebeente en hou de bouillon bij.

- Meng het gehakt met de paneermeel, het ei en de peper en zout.

- Maak kleine balletjes van het gemengd gehakt.

- Wrijf de champignons schoon en bak ze gaar in een weinig vetstof met een beetje knoflook.

- Kruid ze met peper en zout.

- Smelt de vetstof met de bloem en maak een roux.

- Giet er al roerend de koude kippenbouillon en de room op totdat die ingedikt is.

- Doe er de balletjes bij, het kippenwit en de champignons. Roer er de Madeira of sherry onder, samen met het citroensap.

- Zet het vuur af, een deksel op de pot en maak intussen de vidékoekjes warm in de oven of micro.

- Serveer in een klassiek vidékoekje en versier met een beetje tuinkers.

Recept 121 keer bezocht en 21 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Andere recepten die mogelijk interessant zijn

Gentse waterzooi van kip
Foto: Gentse waterzooi van kip  

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Goed gedaan Ronny,

Je hebt dit recept prima gecopieerd vanop de site van de Belgische kok Jeroen Meus!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Waarom enkel het wit vlees van de kip gebruiken. Persoonlijk vind ik het vlees van de billen het smakelijkst. Het wit vlees smaakt droog, zelfs in vol au vent. Ook de kleine filetjes bovenaan de rug, de zogenaamde sot-l`y laisse zijn de creme de la creme van een kip! Probeer maar eens en uw vo au vent zal veel rijker smaken!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie De prei, wortel en ui mogen samen gekookt worden met de kip, maar je mag deze ingrediënten ook weglaten!