RECEPT TSATSIKI SAUS
Recept voor Tsatsiki saus, de griekse yoghurt dip met knoflook en komkommer.
Saus gerecht uit Griekenland voor 2 personen, geschikt voor op of bij de barbecue.
Ingredienten
- 1 beker turkse yoghurt (ciftlik)
- 1 Komkommer
- Knoflook
- zout of zeezout
- evt. Dille.
Bereiding
Ondertussen begin je met de komkommer, schil deze en haal de zaadjes uit het midden van de komkommer eruit. Ikzelf doe dit altijd door de komkommer nadat deze geschild is in stukjes van 8cm te snijden en dan met een appelboor de zaden eruit te halen.
Snijd de overgebleven stukken in heel kleine blokjes (een keukenmachine kan hier uitkomst bieden).
Knijp ook goed het vocht uit de komkommerstukjes, dit is erg belangrijk voor de smaak en structuur van de saus. Als je er geen vocht meer uit kan persen leg dan de stukjes op een platte schaal en strooi er een beetje zout (of zeezout) overheen en laat het zout het laatste vocht uit de komkommer 'opzuigen'.
Pak de theedoek met de yoghurt, knijp het laatste beetje vocht eruit en doe de yoghurt in een bakje. Knijp met een knoflooktang 1 tot 3 (naar gelang je eigen smaak) teentjes knoflook fijn en doe dit bij de yoghurt.
Ikzelf vind 2 teentjes lekker, bij 3 teentjes overheerst al snel de knoflook en wordt de saus erg scherp. Maar misschien vind je dit wel lekker.
Veeg het zout een beetje van de komkommer af en stop ook de uitgedroogde komkommer blokjes bij het yoghurt/knoflookmengsel.
Roer alles goed door elkaar en zet het bakje even in de vriezer om het goed te laten afkoelen. (Niet laten bevriezen).
Nou kan je even gyrosvlees ofzo in de pan bakken en als dat klaar is, heerlijk met de saus die dan lekker is afgekoeld.
Of voor bij Suvlaki.
Als variatietip kan je ook een beetje dille door de saus doen.
Veel plezier en eet smakelijk met deze griekse saus.
Dimitri Modderman