RECEPT TSATSIKI SAUS

Recept voor Tsatsiki saus, de griekse yoghurt dip met knoflook en komkommer.

Saus gerecht uit Griekenland voor 2 personen, geschikt voor op of bij de barbecue.

Ingredienten

  • 1 beker turkse yoghurt (ciftlik)
  • 1 Komkommer
  • Knoflook
  • zout of zeezout
  • evt. Dille.

Bereiding

Neem een schaal en een schone theedoek en leg de theedoek over de schaal. Kiep de beker turkse yoghurt om op de theedoek en knijp zoveel mogelijk vocht uit de yoghurt. Laat de yoghurt staan in de doek en laat zoveel mogelijk vocht uit de yoghurt wegsijpelen.

Ondertussen begin je met de komkommer, schil deze en haal de zaadjes uit het midden van de komkommer eruit. Ikzelf doe dit altijd door de komkommer nadat deze geschild is in stukjes van 8cm te snijden en dan met een appelboor de zaden eruit te halen.
Snijd de overgebleven stukken in heel kleine blokjes (een keukenmachine kan hier uitkomst bieden).

Knijp ook goed het vocht uit de komkommerstukjes, dit is erg belangrijk voor de smaak en structuur van de saus. Als je er geen vocht meer uit kan persen leg dan de stukjes op een platte schaal en strooi er een beetje zout (of zeezout) overheen en laat het zout het laatste vocht uit de komkommer 'opzuigen'.

Pak de theedoek met de yoghurt, knijp het laatste beetje vocht eruit en doe de yoghurt in een bakje. Knijp met een knoflooktang 1 tot 3 (naar gelang je eigen smaak) teentjes knoflook fijn en doe dit bij de yoghurt.
Ikzelf vind 2 teentjes lekker, bij 3 teentjes overheerst al snel de knoflook en wordt de saus erg scherp. Maar misschien vind je dit wel lekker.
Veeg het zout een beetje van de komkommer af en stop ook de uitgedroogde komkommer blokjes bij het yoghurt/knoflookmengsel.
Roer alles goed door elkaar en zet het bakje even in de vriezer om het goed te laten afkoelen. (Niet laten bevriezen).

Nou kan je even gyrosvlees ofzo in de pan bakken en als dat klaar is, heerlijk met de saus die dan lekker is afgekoeld.

Of voor bij Suvlaki.

Als variatietip kan je ook een beetje dille door de saus doen.

Veel plezier en eet smakelijk met deze griekse saus.

Dimitri Modderman

Recept 86 keer bezocht en 88 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 8,5 obv 6 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik maak hem gewoon met vette platte kaas, de zaadjes idd. uit de komkommers verwijderen, en afsmaken met zwarte peper uit de molen en een fijngesnipperd rood pepertje.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie en wat bieslook en olijf olie erbij doen is lekker... maar niet teveel .. anders overheerst het weer ...
dank je wel voor dit recept ... smulle maar

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Met augurken ipv komkommer is ook heel lekker. Wel zorgen dat de augurken na het snijden dubbel zo goed worden uitgeknepen zodat echt al het vocht eruit is

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie lekker hoor! we maken het nu op school en het is heerlyk !!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie heeeerlijk!!! ik at dit dit vaak op het griekse eiland Mykonos. En nu dat ik het thuis zelf klaar kan maken doet het me weer aan die tijd denken!
Tip: met veel knoflook. Wordt het pittiger

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Als je een beetje olijfolie erbij doet wordt het smeuiger en beter van smaak.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie dimirti,

als je ipv yoghurt, griekse yoghurt gebruikt van total. dan heb je aan ongeveer 2 bakjes genoeg en hoeft het ook niet te lekken

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Dimitri,

Mooi recept met leuke beschrijving van de bereiding! Als je nog meer recepten hebt zet ze er maar bij.

Groeten,
Marco

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Beste Dimitri.
Goed recept. Ik doe naar smaak nog wat zwarte peper en wat verse mint (uit de tuin ) erin. Als je de turkse yoghert Yayla pakt hoef je deze niet meer in een doek te doen, die is zo dik als boter.