Roerbakken
Wat vonden anderen van dit artikel/deze informatie?
Roerbakken is een erg populaire bereidingswijze, alleen denk ik dat wat de meeste mensen thuis doen eigenlijk gewoon bakken is. In dit artikel probeer ik uit te leggen hoe je zo goed mogelijk kan roerbakken, zelfs zonder wokbrander.
De beste manier om te roerbakken is natuurlijk met een wok en een flinke wokbrander, in de keuken van de 'gewone man' heb je eigenlijk nooit de beschikking over een echt wokbrander, wettellijk mag dat schijnbaar ook niet. Zelfs niet als je een wokbrander in je fornuis hebt dan nog heeft die te weinig vermogen. Alleen als je een losse wokbrander bij bijvoorbeeld een toko koopt kan het vermogen in de buurt komen van wat nodig is, maar dat kan weer problemen geven met de verzekering van je huis, maar laten we het daar maar niet over hebben .
Ik ga even uit van de normale wokbrander of grote pit die wij thuis gewoon hebben. Als je dan wilt roerbakken moet je iets meer geduld hebben. De beste wok die je dan kan hebben is zo'n hele lichte, chinese wok, te krijgen voor ca. 10 euro bij de toko. Deze moet je eerst inbranden, een Tefal wok is ook goed hoor, maar die kan niet zo goed tegen de hitte, maar die hoef je ook niet in te branden.
Inbranden van wok
Wrijf de wok in met wat olie en verhit de wok tot walmend, wrijf dan weer schoon en wrijf opnieuw in met olie, opnieuw verhitten. Dit herhaal je verschillende keren tot het moment er is dat de pan bijna niet meer walmt en de wok van binnen aardig donker is geworden. Dan is de wok gebruiksklaar.
Onderhoud wok
Maak de wok schoon met een schoon staalsponsje, dus zonder afwasmiddel of iets dergelijks, alleen heet water. Maak hem dan droog met wat keukenrol en wrijf hem weer in met een dun laagje olie, zo blijft ie schoon en roestvrij.
Het echt roerbakken
Bereid het eten voor door al de ingredienten klaar te zetten, fijngesneden, liefst in kleine bakjes, onder handbereik. Zorg ook dat de smaakmakers onder handbereik staan en eventueel de wat grotere ingredienten al voorgegaard zijn, zoals broccoli, peultjes, boontjes, sugarsnaps, etc.
Zet het vuur hoog en verwarm de wok goed voor, hij moet loeiheet zijn, pas dan blijft er niets plakken. Voeg dan pas de olie toe. Indien je knoflook gebruikt voeg je die als eerste toe. De knoflook hoeft maar 5 seconden te bakken, dan de andere ingredienten toevoegen anders verbrandt de knoflook.
Let op dat je niet te veel tegelijk roerbakt, anders koelt de pan teveel af en wordt het koken in plaats van roerbakken.
Zonder wok en/of op inductie roerbakken
Zelfs zonder wok en zelfs zonder vuur kun je nog goed roerbakken, zeker inductie is erg geschikt om op grote hitte roerbakken. Gebruik dan een flinke koekepan, die je ook flink heet stookt, op inductie gaat dat helemaal goed omdat heel het oppervlak heet wordt. Verder gelden dezelfde regels, niet teveel tegelijk en eventueel voorgaren van ingredienten.
Andere tips
Als je nasi wilt maken, zorg dan dat de rijst al gekookt en afgekoelt is, hetzelfde geldt voor bami, mihoen of andere noedels.
Een wok heeft zones, de randen zijn het heetst en de holte onderin het 'koelst', hier kun je dus gebruik van maken.