RECEPT AARDAPPELMOUSSAKA
De griekse lasagne, nu eens niet met aubergine maar met aardappel.
Groente gerecht uit Griekenland voor 4 personen
Ingredienten
- 1 kg aardappels
- 4 el olijfolie
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram gehakt
- 1 blik tomaten
- 1 dl witte wijn
- 1 laurierblaadje
- 2 tl oregano
- 2 tl basilicum
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/2 tl cayennepeper
- 12 ontpitte zwarte olijven
- 5 dl melk
- 300 gram belegen kaas
- 2 el boter
- 2 el bloem
- 1 ei
- zout en peper
Bereiding
Ga met één koekenpan verder en doe daar eventueel nog wat olie van de andere pan bij. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg de gehakte uien en knoflook toe en bak even mee. Blus af met de wijn en doe dan de tomaten, de kruiden, de olijven en een scheutje water erbij en laat afgedekt 10 minuten sudderen op laag vuur.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rasp de kaas. Smelt de boter in een sauspannetje en voeg de bloem toe. Fruit de bloem 1 minuut in de boter en voeg dan, van het vuur af een scheut melk toe, onder voortdurend roeren met een garde. Als de saus dikker wordt, zet weer op het vuur en voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe. Blijf roeren. Doe driekwart van de kaas erbij en roer tot er een dikke saus ontstaat. Roer er van het vuur af het losgeklopte ei doorheen. Kruid met zout en peper.
Bekleed nu de bodem van een rechthoekige, ingevette ovenschaal met de helft van de aardappelplakken en spreid daar het gehaktmengsel over uit. Dek af met de resterende aardappelplakken en bestrooi ze met peper en zout. Giet hier de kaassaus over. Bestrooi met de resterende kaas en zet 3 kwartier in de oven