RECEPT TERIYAKI VAN ENTRECOTE

(Gyuniku teriyaki)

Rundvlees is in Japan een veel grotere luxe dan hier en wordt dan ook meestal alleen bij speciale gelegenheden geserveerd. Rundvlees wordt meestal kant-en-klaar in plakjes of in fraaie biefstukjes verkocht. Bij de teriyaki-methode wordt het vlees eerst gebakken en daarna bestreken met een zoete glazuur. De teriyaki-saus voor de glazuur wordt in veel gerechten toegepast. Het is aan te bevelen een flinke hoeveelheid van de saus te bereiden en deze in de koelkast te bewaren.

Vlees gerecht uit Japan voor 4 personen, geschikt voor op of bij de barbecue.

Ingredienten

Foto: Teriyaki van entrecote
  • 100 g schoongemaakte champignons
  • 2 tomaten
  • 50 g taugé
  • 50 g peultjes
  • zout
  • 4 entrecótes
  • plantaardige olie
  • 6 eetl. geraspte appel
  • TERIYAKI-SAUS:
  • 2 dl sojasaus
  • 2 dl sake
  • 1 dl mirin
  • 50 gr. suiker

Bereiding

Maak de teriyaki-saus: Vermeng de sojasaus met de sake, de mirin en de suiker in een pan en laat het mengsel onder goed roeren warm worden, tot de suiker is gesmolten. De saus kan onmiddellijk worden gebruikt of in de koelkast worden bewaard.
Snijd in de hoedjes van de paddestoelen een kruis Was de groenten en dep ze droog. Snijd'de tomaten doormidden en snijd de peultjes in stukken van 21/2 cm. Bestrooi de entrecótes met wat zout en laat ze 15 á 20 minuten staan.
Verhit wat olie in een koekepan en fruit hierin de groenten 2 á 3 minuten tot ze net gaar, maar nog knapperig zijn. Haal de groenten uit de pan, laat ze uitlekken en houd ze warm.
Schenk de bakolie uit de pan, voeg verse olie toe en verhit deze bij matige tot grote hitte. Bak de entrecótes aan weerszijden bruin in de hete olie.
Schenk wat teriyaki-saus over de entrecótes. Voeg de geraspte appel toe. Wentel de entrecótes door de saus, zodat zij er rondom goed mee zijn bedekt. Verwarm het geheel, tot de saus begint te borrelen.
Leg het vlees en de groenten op vier bordjes. In Japan wordt dit gerecht bij voorkeur op gietijzeren bordjes geserveerd. Schenk de teriyaki-saus uit de pan over het vlees en serveer het gerecht onmiddellijk.

Met kip, (Tori no Teriyaki)

Dit gerecht kan ook met kipfilet (of gefileerde kippepoten, met vel) klaar gemaakt worden. Laat dan de kipfilet eerst wat marineren in wat saus. Bak dan de kipfilet in een koekepan op hoog vuur. Spel dan de kipfilet af met kokend water. Doe de kip terug in de pan nmet de saus, kook het geheel tot de saus wat dikker is geworden. Serveer door de kip in plakken te snijden.

Recept 24 keer bezocht en 24 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 7 obv 1 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Het valt me op dat als er in recepten staat dat je sojasaus moet gebruiken, staat er vaak niet bij welke sojasaus. Er zijn zoveel verschillende soorten. Nou is het bij dit recept misschien wel logisch dat je de Japanse gebruikt.

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Kan je die foto nog verkleinen. Ik kan zo niet zien wat de ingrediënten zijn.
Ik heb het dus nog niet gemaakt dus heb ik ook nog geen waardering.
Groetjes Debby