RECEPT TARTIFLETTE

Een zeer machtige maar o zo lekkere ovenschotel uit de franse Savoie.

Groente gerecht uit Frankrijk voor 6 personen

Ingredienten

  • 2 kg.vastkokende aardappels, als je eraan kan komen liefst de heerlijke franse rattes
  • 1 gerijpte reblochon van 500 gr.(is een soort kaas)
  • 200 gr gerookte magere spekblokjes.
  • 2 fijngesneden uien
  • boter
  • zout en peper
  • 1 tot 2 dl.creme fraiche
  • evt een teentje geperste knoflook

Bereiding

Oven voorverwarmen op 220 graden.
Aardappels wassen en in dunne plakjes van ongeveer een halve cm. snijden. In gezouten water 5 min.laten koken.

Boter verhitten en de ui op hoog vuur al omscheppend bakken tot het wat kleur krijgt.
Spek toevoegen en meebakken tot het een mooi kleurtje heeft.
De beetgare aardappels toevoegen en alles door elkaar scheppen.Creme fraiche erdoor mengen.
Kruiden met peper en evt. geperste knoflook.
Schep alles in een ovenschaal.
De reblochon overlangs doorsnijden,zodat je twee schijven krijgt.Deze op de schotel leggen met de korst naar boven.
20 min. in het midden van de oven bakken,de leeggelopen korsten verwijderen en de schotel nog zo een 10 min. terug in de oven om hem mooi te laten kleuren.
Je kunt de korsten weggooien maar ze zijn eetbaar en erg lekker!

Recept 57 keer bezocht en 410 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 9,2 obv 10 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Geen recensie maar wel een vraag,kunnen zwangere vrouwen deze kaas zonder problemen eten???
met vrg marjan

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Bocuse (niet de minste!) adviseert de spekjes even te ontzouten in kokend water.
Ik leg overigens de kaas met de kaft naar beneden en laat dat zo!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Het is onze winterfavoriet, lekker met een salade om het iets minder zwaar te maken.
Reblochon is niet overal te krijgen maar een prima vervanger zijn plakjes raclettekaas (bij ons kant en klaar verkrijgbaar bij de Vomar)HEERLIJK!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie ideaal gerecht voor winterse dagen na een wandeling door de kou. Eenvoudig en snel klaar.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Al jaren geleden leren maken in Frankrijk.
Zelf kook ik de aardappels niet te gaar vooraf in de schil.
En een scheut droge witte wijn door de creme fraiche.
Ook bij AH nu de reblochon te koop.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Heerlijk recept!
Kaas is standaard op voorraad in een hele leuke kaaswinkel in Wouw (brabant) , ook tips om met andere kaassoorten een tartiflette te maken. Moet eens langs die winkel gaan; heet Kaas&Zo

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Wij maken al jààààààààren tartiflette. Dit is hie een prima recept.
De orginele reblochon is sinds een tijdje ook bij de makro te koop.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Dit lijkt me ZALIG en ga ik vanavond maken.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie zeer goed recept.
is steeds een lekkernij met vrienden.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie een heerlijk recept dat we ontdekt hebben toen we in frankrijk op reis waren heb het ondetussen al tientallen keer gemaakt , ik doe er ook een glas witte wijn bij , en lekkere verse salade
de kaas kan je nu idd in de ldl krijgen , maar ik koop hem meestal in auchan , hij is daar toch nog beter

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Ik heb jaren geleden in de franse alpen kennis gemaakt met dit gerecht en was direct verkocht. Sindsdien maak ik het zelf volgens het recept op deze site. Heb ook nog geexperimenteerd met andere kazen, maar dat kan niet tippen aan Reblochon. Ook ik ben gek op de krokante korst die boven op de schotel ligt....hmmmmmmmmm.

Zoals ik dat in Frankrijk leerde serveer ik deze ovenschotel meestal met een simpele salade en een bord met plakjes gerookte ham/metworst/briecervelaat etc. Gewoon koud! Een simpele maar overheerlijke combinatie!

smakelijk!


Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie in Frankrijk serveren ze er altijd salade verte bij met een lekkere mosterdressing, heerlijk!!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik heb de Tartiflette ondekt in frankrijk, ben daar veel voor m,n werk en koop de kaas daar terplekke,scheelt de helft. Ik voeg er het volgende nog aan toe: ham, uitgelekte witlof of prei en pikante raspkaas, dat maakt het geheel wat voller van smaak, succes ermee en eet smakelijk...

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie superlekker...wel zwaar

wij doen ook nog beetje kruidenkaas erbij ipv room
voorgekookte aardappelschijfjes gaan ook



Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Wij eten er witlofsalade bij met een appeltje en stukjes kaas en mosterd/honing dressing.
Gebruik tegenwoordig de tartiflette kaas van Lidl hiervoor.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie We hebben dit gerecht een paar weken geleden, met vakantie in zwitserland, gemaakt en iedereen heeft er van gesmuld. Een fikse bergwandeling de volgende dag, en de calorien vlogen er weer vanaf.
Een gerecht om zeker vaker te maken.Héérlijk!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Wat een heerlijk recept, ik was verrast, had bij dit recept ook de franse Ratouille klaargemaakt, nou het was super, mijn vriend vond zat te smullen.

De kaas die je nodig hebt bij het recept is verkrijgbaar bij de Jumbo.

Wat ik hier zo leuk vind op deze site is dat je de reactie's kan lezen.
Ik zal er regelmatig op kijken.

Groetjes van Irma.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie speciale kaas voor tartiflette is nu verkrijgbaar bij de Lidl

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie ik heb eigenlijk een vraagje, ik wil graag dit gerecht een keer maken, maar ik die kaas gewoon in de supermarkt verkrijgbaar? gr. Anne

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Heerlijk

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik doe er iets meer room bij.
Een frisse salade is een must...anders is het nogal "zwaar". En wat niet mag ontbreken...is de lekkere zwitserse "fendant" (witte wijn)!!
Om van te smullen.
Nog een tip.. geef er een lauw of ietwat warm nagerecht bij (eventueel met frambozen).
:-)

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Superlekker en tamelijk machtig streekgerecht. De locals doen er vaak idd nog een scheut witte wijn doorheen. Lekker met een basissalade erbij voorzien van zo'n typisch Frans-zurige vinaigrette.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Prima recept , de Fransen doen er vaak nog een glas droge witte wijn door en kleine champignons in 1/4 gesneden .

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Kan ik het gerecht ook met voorgekookte aardappelschijfjes maken of is het echt veel lekkerder met versgesneden aardappelen?

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Is ook heel lekker met Raclette kaas!!!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Ook ik maak dit recept regelmatig in de winter.
Tijdens een kookweek op de camping in leas Abrets, Savoi dit leren klaarmaken. Eigenaar is meesterkok en hum camping restaurant behoort tot de beste in Frankrijk.
I.p.v créme fraiche nemen we altijd ongeslagen slagroom.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Dit eten is heelijk eten het minimaal 1 keer in de maand, in de winter. Nemen de kazen uit St Jorioz,Frankrijk mee en vriezen deze in.
Men kan verschillende reblochon kopen, met groene label is gemaakt op de boerderij en met het rode label komt uit de fabriek.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie In plaats van creme frais kan men ook light room gebruiken

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Reactie op mijn eigen recept: Foutje! Deze schotel is niet voor vier, maar voor zes personen voldoende!