RECEPT RIJSTSCHOTEL MET TONIJN EN KAASSAUS

Rijst gerecht uit Turkije voor 4 personen

Ingredienten

  • 400 gram rijst
  • 3 blikjes tonijn op water, uitgelekt
  • 1 ui
  • kippenbouillon
  • 3 el olijfolie
  • 4 tomaten
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 tl gedroogde marjoraan of oregano
  • 1 tl rode pepervlokken
  • 2 el gehakte verse peterselie
  • zout en peper
  • 300 gram geraspte 'Kasar' kaas of belegen Goudse
  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • 3 dl melk
  • 2 el witte wijn

Bereiding

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui glazig. Voeg nu zoveel kippenbouillon toe als nodig is om de rijst te koken. Doe de rijst erbij, roer even door en kook de rijst gaar met het deksel op de pan.
Laat even uitwasemen en roer dan de kruiden erdoor. Doe het geheel over in een ingevette ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Snijd de tomaten in ringen en verdeel deze gelijkmatig over de rijst. Verdeel hier de verbrokkelde tonijn over. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak de kaassaus: verhit de boter tot hij bruist, doe de bloem erbij en maak een roux. Voeg de melk toe en blijf voortdurend roeren totdat de saus dikker wordt. Doe driekwart van de kaas erbij en de wijn en blijf roeren totdat de saus glad is. Maak op smaak af met zout en peper en giet over de rijst en tonijn in de ovenschaal. Strooi de resterende kaas erover en zet de schaal 20 minuten in de oven of totdat de kaas een bruin korstje krijgt.

Recept 8 keer bezocht en 37 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 8,8 obv 4 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Jammer dat ze hier in huis geen tonijn lusten, maar een tip tegen dikke of klonterige kaassaus: Gebruik evenveel gram smeerkaas (al doe ik zelf meestal ietsje meer, ik ben gek op kaas) van Eru of slankie.
Smelt heel mooi, geen klonten, goedkoper en de smaak is ook uitstekend!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Makkelijk te bereiden, alleen wat problemen met de kaassaus, die werd erg dik. Misschien doordat ik extra melk heb gebruikt ipv de witte wijn.
Staat nu in de oven, ruikt al heerlijk!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie We hebben het net voor het eerst gegeten.. en weten absoluut zeker dat het niet voor het laatst zal zijn. Heerlijk!!!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Super lekker. Een grote hit hier thuis en enorm makkelijk te maken. Vanaf nu staat het wekelijks op ons menu! Thanks!!!!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Ik heb dit recept gemaakt met 'rijst' van durumtarwe gemaakt, dat is meer een soort pasta. (te koop in turkse winkel, of betere supermarkt)
Mijn kieskeurige kinderen vonden dit héél lekker, en wijzelf ook. In plaats van tonijn kun je ook allerlei vleesvarianten of vleesvervangers gebruiken!