RECEPT FALAFEL

"Falafel is een vegetarisch gerecht. Het zijn gepureerde kikkererwten op smaak gebracht met allerlei kruiden en daarna gefrituurd."

Sandwich gerecht uit Israel , geschikt voor kinderen of met kinderen te maken.

Ingredienten

  • Felafel
  • 4 kopjes gekookte kikkererwten
  • 2 geklopte eieren
  • 3 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 1/2 kopje fijngesneden selderij
  • 1/2 kopje fijngesneden lenteui
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 3 el tahinpasta (sesampasta)
  • 3 el bloem
  • 1-2 tl cayennepeper
  • wat zwarte peper
  • 1 1/2 tl zout

Bereiding

Doe alle ingredienten in een keukenmachine of blender en pureren, als je het liever wat grover houdt kort aanzetten!

Koud laten worden. Met bebloemde handen van het mengsel balletjes maken van ca. 2-3 cm doorsnee. Licht bestrooien met bloem.

Olie verhitten tot 180 C en de balletjes hierin frituren. Onmiddelijk serveren in pitabroodjes met een fijngesneden komkommer, wat sla, alfalfa, dobbelsteentjes tomaat, eventueel wat pittige pepertjes. Als saus bijvoorbeeld Ranchdressing of natuurlijk knoflooksaus.

Recept 151 keer bezocht en 102 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 8,6 obv 20 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Heerlijk Arabisch gerecht. Ik vind het gerecht op deze manier erg lekker. Falafel komt oorspronkelijk uit Libanon en op deze manier van bereiden komen de Libanese smaken heerlijk tot zijn recht!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Deze falafel is erg lekker. Ik heb al vaker geprobeerd Falafel in elkaar te draaien. Meestal veranderde olie in kikkererwtensoep.
Nu niet meer. Je zet de gedroogde kikkererwten een uur of 8 een paar centimeter onder water.
Na een aantal uren staan ze er ruim boven.
In doe ze dan in de blender met de kruiden die je lekker vindt en dan gewoon frituren. Op deze manier mag het mengsel wel wat na zijn.
Nu vallen ze niet meer uit elkaar. Ik gebruik geen meel of bakpoeder.
Ik ga zeker ook de tuinbonen uitproberen, bedankt voor de tip.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie als je de balletjes van te voren in de koelkast zet of een half uurtje in de vriezer, dan is bijna elk uit elkaar val-probleem tijdens het frituren verholpen.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie falafel wordt inderdaat niet gemaakt van gekookte erwten
en er wordt ook geen tahina in gedaan .
wel een saus van tahina erover als de falafel gefrituurt is.

en inderdaad falafel is meer smaakvol als het van grote gedroogde tuinbonen gemaakt wordt
groetjes

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie weet iemand waar die falafel-maak-apparaatjes te koop zijn?

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Hoi,
ik heb dit recept niet geprobeerd. Maar gezien mijn kennis van de Israelische keuken, lijkt dit iig niet op het origineel.
Het origineel is WEL van kekererwten, maar ze worden NIET van tevoren gekookt maar een nachtje geweekt in veel water; anderhalf kopje erwten in 10 kopjes water. Daarna malen met 5 tenen knoflook, 100 gr gespneden koriander en/ of petersellie blad, 1/2 TL bakpeoder of 'baking soda', 1 EL bloem, komijn, zout en peper.
In Israel heb je een speciaal apparaatje, vergelijkbaar met een schepijslepel, maar dan veel kleiner. Je vult hem met het mengesl, want balletje met de handen maken lukt niet, en legt de inhoud in de (niet te) hete olie.
Dit neemt niet weg dat andere varianten ook mogelijk lekker en gezond zijn. Alleen even wat correcties wat betreft het origineel (dwz de Israelische variant. De Egyptische variant - wellicht het oorspronkelijke - ken ik niet)
Succes,
Nava

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Zelfs met de helft van de ingredienten en gewoon gebakken in de koekenpan was het heeeeeeeerlijk!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie i.P.V. BLOEM KUN ME OOK KIKKERERWTENMEEL GEBRUIKEN

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie De oplossing voor het uiteenvallen van de falafel is om ongekookte kikkererwten te gebruiken. Dat klinkt vreemd, maar het is bij mij de enigste manier waarop het gewerkt heeft, maar ik had ergens gelezen dat het in Israel zo gaat. Je moet ze wel minstens 24 uur laten weken. Dit recept werkt dus niet en erwten uit blik kun je dus ook wel vergeten. Extra bloem toevoegen is helemaal desastreus voor de smaak, dan krijg je meelballen. Drie eetlepels is al veel. Voor de rest qua kruiden is het wel een goed recept.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Hoi ik ben echt gek op falafel, zowel zelf gemaakt als bij een falafel 'store'. Maae inderdaad vallen ze bij mij ook uit elkaar en heb ik meer succes met kikkererwten die je eerst zelf een nacht moet aten weken. Vandaag ga ik weer aan de slag en ik hoop niet dat ik alles voor niets doe, maar een beetje bloem extra voor een stevig geheel kan ook helpen. Succes allemaal met bakken, Groetjes Linda

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Dit recept is uitstekend! Ik houd zelf heel erg van koriander (verse) dus daar heb ik een half kopje vers gesneden van bijgedaan. Ik heb nu een voorraadje (Falafel) en ga dit per 5 stuks invriezen. Ik heb ergens anders gelezen dat je ze heel goed in de magnetron weer kunt warm maken.
Ik houd je op de hoogte!

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie falafel is inderdaad heel lekker.. en wat jullie zeggen van dat de balletjes uit elkaar vallen.. meschien is de olie nog niet heet genoeg en vallen ze daarom uit elkaar en je hebt eventueel ook een balletjes maker die je kan kopen in amsterdam of bestellen via internet... gr liran

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Ik heb al vaak falafel gegeten. Als ik het zelf maak zit er niet bijzonder veel smaak aan. Ik zal dit recept proberen kijken of dat lekkerder is. Normaal koop ik falafel bij ons in het centrum. (Veenendaal) Tís verrukkelijk.. Echt, dat is echt lekker... Maarja, dat vind ik;)

Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie Ik vond het erg droog. Ik had er ook hamburgers van gemaakt, dan past het beter in het broodje, misschien lag het daar wel aan. Ik heb ooit falafel in amsterdam gegeten en dat vond ik heerlijk. groetjes

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik vindt persoonlijk de Egytische variant lekkerder. Deze heet Ta'amia en worden met gedroogde tuinbonen (fafa)gemaakt.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie O ja,falafel is wel een van de lekkerste gerechten die ik ken.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Een vraag eigenlijk, ik zal niet weer vragen waarom m'n ballen uit elkaar vallen in de frituurolie. Ik ga het eerst weer eens proberen met de tips die ik allemaal gelezen heb.
Maaaar, Ik houd ook van vers, maar is het mogelijk om ze te maken met kikkererwten uit blik, of kan dat technisch gezien echt niet?
Als ik samen met alle tips nu gedroogde erwten gebruik, dan weet ik niet echt waaraan het succes gelegen heeft.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Het is beter met gedroogde tuinbonen zonder schil, dat waren voor 24 uur in water en daarna zij gaan naar een keukenmachine zonder water en de andere ingredienten toevegen...

de echte falafel is met tuinbonen :)

(sorry voor de foutjes)

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie lekker hoor, vooral ookmet toevoeging van munt. Dat geeft een marokkaans tintje!
:)

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Ja, nog een keer, ik had de waardering niet ingevuld. Het is voor mij geen tien omdat je zelf nog aan de slag moet met de ingredienten, het gerecht wordt steeds lekkerder. Maar de frituurolie gaat wel naar de haaien!!

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Moi, ik heb ook DE oplossing voor het uit elkaar vallen van de ballen. de kwestie is om de kikkererwten behoorlijk te pureren en wellicht wat xtra tahinpasta te gebruiken. Heerlijk!! 1 eitje volstaat overigens.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie He he eindelijk ben ik er achter waarom ook mijn falafel in de frituur oplost! Thanx ga het meteen weer proberen.
Verder, als je echt lekkere falafel wilt eten ga dan eens naar Amsterdam, rugulier dwarsstr. Verukkelijk!!!!! Tip. Doe ook eens Humus (kikkererwten pasta) op je broodje falafel.

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Hoi Lotte,
Dit probleem had ik ook steeds,de oplossing is paneermeel net zo veel totdat het lekker droog is

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie He! Ik heb een probleempje... Falafel is sinds jaar en dag mijn lievelingsgerecht en laatst heb ik geprobeerd het zelf te maken. Het kikkererwtenmengsel was goed op smaak. Maar toen ik het ging frituren werd het niet hard, de balletjes vielen gewoon uit elkaar. Het leek wel of ze ontploften. Het vet was net nieuw, dus daar kan het niet aan gelegen hebben. Ook heb ik ze op meerdere temperaturen proberen te bakken. Echter geen enkel goed resultaat. Zou het 'deeg/beslag' (om het maar even zo te noemen) te nat geweest zijn? Hoe kan ik dit in het vervolg voorkomen?

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie een 10 natuurlijk echt iets uit mijn land trouwens is een goede recept.
echt lekker iedereen moet is proberen echt aan te raden.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Man, dit is het beste eten wat er te krijgen is =D!!!Ik snap niet dat de waardering niet hoger ligt, want ik heb nog niemand meegemaakt die er niet van heeft genoten!!!Het is echt zalig en ik raad het mensen zeker aan om het ook eens te proberen. En als je denkt: dit is veel te moeilijk, kan ik nooit maken, ga dan eens op zoek naar de dichtsbijzijnde Maoz-Falafel winkel, want daar verkopen ze ook Falafel!! Tis een gouden tip om daar es heen te gaan hoor, ook al is het maar om t te proberen. 1x proberen en je bent verslaafd!!

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Kan veel simpeler. Er hoeven geen eieren in. Alleen ui, knoflook, peper en zout, koriander en komijn en inderdaad! Verse koriander, maar verse peterselie kan ook heel goed.
En een beetje bloem erdoor en frituren maar.

Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie waar is de verse koriander??